søndag 25. april 2010

Tid for utelek! (Tips)


Her er noen tips til uteleker jeg selv husker fra da jeg var barn. Vel, husker og husker. Jeg har måttet friske litt opp i reglene da! Tenkte jeg skulle videreformilde disse til egne barn. Kjekt for lek i barnehage, skolefriminutt eller på lange ettermiddager ute i den deilige solen.

Titten på hjørnet
Leken foregår rundt et hus. Henrik velges til "titten". De øvrige stiller seg ved husets hjørner som er fristed. Henrik skal begynne å springe rundt huset, mens de andre løper motsatt vei. Barna må passe på at Henrik ikke ser dem i bevegelse, unntatt når de holder i et hushjøre. Får han øye på noen i bevegelse må den som ble sett, f.eks , ta seg fortest mulig fram til nærmeste hjørne før "titten". Kommer "titten" først fram, skal han si titten på hjørnet og navnet på den som ble sett, Sarah. Hun må nå være den nye "titten". Dersom Sarah kommer først, er Henrik fortsatt "titten" og alle løper nye runder rundt huset. (Kilde: Norsk nettskole)

Boksen går


Phillip "står" ved en blikkboks (eller noe annet som tåler å bli sparket i) med hendene foran øynene og teller til 100 mens de andre barna gjemmer seg. "...98, 99, 100 - den som ikke har gjemt seg nå, den må stå! Når han ser f.eks. Mina, må han skynde seg tilbake til boksen, sette foten på den og rope "Mina på boks!" Hun er dermed tatt. Greier Mina å komme før Phillip til boksen, sparker hun boksen lengst mulig vekk. Alle som gjemmer seg kan snike seg fram, sparke boksen og rope "boksen går!" De som er fanget får da muligheten til å gjemme seg på nytt mens Phillip henter boksen tilbake på plass. Leken går sin gang til alle er tatt. Den første som tas skal stå neste gang. Leken kan vare til langt over leggetid hvis noen er flinke til å frigjøre de som er tatt. (Kilde: Norsk nettskole)

Hull i hatten


Barna stiller seg inntil en vegg. Tuva står med ballen og tenker på et navn; f.eks. Tor. Hun kaster ballen til Vemund mens hun sier "guttenavn på T!" Dersom Vemund ikke greier å gjette navnet, roper Tuva "høl i hatten!" og Vemund slenger ballen tilbake til Tuva. Ballen blir så kastet til Odin og Tuva sier "guttenavn på To!" Greier Odin å gjette riktig navn, skal han gi ballen til Tuva. Hun hiver ballen så høyt hun kan rett til værs og springer av gårde. Odin skal prøve å få tak i den. Når Odin griper ballen roper han stopp og Tuva må stanse. Odin flytter seg tre skritt, to hink og så lang han greier å spytte to ganger mot Tuva. Hun skal forme en ring med hendene som Odin skal forsøke å treffe med ballen. reier Odin det, er det han som må "stå" neste gang. Hvis ikke, "står" Tuva en gang til og finner på et nytt navn som de andre barna må gjette. (Kilde: Norsk nettskole)

Rødt lys
Minst tre barn må være med i denne leken. En stiller seg mot en vegg, mens de øvrige barna stiller seg på linje et stykke unna (utendørs kan de gjerne stå både tjue og 30 meter unna). Den som står mot veggen roper "Grønt lys", og da kan alle gå framover. Når barnet ved veggen plutselig roper "Rødt lys" og snur seg mot de andre, er det om å stå helt stille. Hvis den som står ved veggen ser at noen rører seg, kan han kommandere vedkommende tilbake til startstreken.
Vinneren er den som først tar på veggen, og da er det hans tur til å stå. (Kilde: Norsk nettskole)

Siste par ut

Leken gjennomføres på en stor lekeplass eller på deler av en fotballbane. Banen deles inn i en liten og en stor rute, ved å slå en strek tvers over parallelt med kortsiden på banene. En person skal være fanger og bevege seg ute i det store området. De andre går sammen to og to og stiller seg parvis på ei rekke bak streken. Når fangeren roper ”Siste par ut” slipper siste par i rekken hverandres hender og løper ut i det store området. Det skal løpe rundt fangeren og nå hverandre igjen før de passerer streken og stiller seg først i rekka. Hvis fangeren tar den ene av dem, bli de et nytt par og stiller først i rekka. Fangeren (den samme eller den nye) roper ”Siste par ut” og slik går leken videre. (Kilde: Uteskolen)

Gi et lite vink
Den som «har den» skal først telle til f.eks. ti, mens de andre gjemmer seg. Deretter skal den som «har den» lete etter de andre. Når han ser noen, skal han si «jeg har sett deg Mille», og da må denne personen gå til et på forhånd bestemt sted. For å bli fri igjen, må noen av de som fremdeles er fri, «gi et lite vink» til den fangede. Når alle er fanget, er leken slutt. (Kilde: Wikipedia)
Legg inn en kommentar