torsdag 7. august 2008

Hvordan lage et prinsesserom!Her har jeg laget en liste til inspirasjon. Har du flere idéer eller kommentarer, legg dem gjerne til i kommentarfeltet!

Nesten enhver liten jente skulle ønske hun var en prinsesse. Hvorfor ikke la henne føle seg som en! Det er mye enklere å lage et prinsesserom enn hva man skulle tro. Målet er å få rommet til å se mest mulig luksuriøst ut for en rimelig penge. Bruk litt tid på planlegging og spør barnet ditt underveis. Et lite innledningstips: Om veggene er litt nøytrale og møblene ikke for barnslige, er det bare å endre tilbehøret, som puter, gardiner osv. når barnet blir større – og rommet blir fort et helt annet. Det er mange sparte kroner og mye spart jobb.

VEGGENE. Hva er barnets favorittfarge? Mal veggene i den fargen, men gå for den aller lyseste sjatteringen du finner av denne fargen på fargekartet. Kanskje vil barnet velge rosa, men andre myke pastellfarger som gult, blått eller sjasmin er også fine. Helst ikke la alle veggene være hvite. Det gjør rommet fort kaldt og upersonlig, til tross for alt tilbehøret. Hva med en fokusvegg bak sengen? Malt i en litt sterkere fargenyanse (tør du bobletyggis rosa?) eller tapetsert. Personlig ville jeg holdt meg unna de typiske kommersielle tematapetene som Disney etc. Barnet vokser fort i fra det og det gir ikke det luksuriøse uttrykket. Velg heller andre mønstre som blomster, striper, sommerfugler eller lignende. Om man ønsker å tapetsere alle veggene, bør man som med maling, gå for lyse farger, kanskje ensfarget, eller helt rolig og dust mønster.

ANDRE FARGER. Ofte er det ryddig og lekkert å bruke hovedfargen i ulike nyanser og mønstre. Hvit er en ren og fin kombinasjonsfarge til hovedfargen. Ellers kan andre pastellfarger benyttes, men begrens antallet! Husk forøvrig at gull, sølv og purpurfarge er kongelige farger.

GARDINER. Sy dem gjerne selv. Ordentlig tykke i full lengde som poser ut nederst. For eksempel en varm farge i fløyel. Eller tynne og lette gardiner som blafrer i vinden. (Type gardiner avhenger litt av store vinduer det er og hvor mye lys det slippes inn i rommet).

SENG. Den behøver verken å være dyr eller spesiell, da det er tilbehøret til sengen som teller. En helt enkel hvit seng er kjempefint. Ønsker man å investere i mer, finnes det reproduksjoner av klassiske hvite senger, jernsenger og himmelsenger. Men det er absolutt ikke nødvendig å bruke mye penger på selve sengen.
ANDRE MØBLER. For eksempel toalettbord med speil og liten krakk til, garderobeskap, skrivebord og stol, lekker barnelenestol, kommode og nattbord. Møblene bør være hvite, og gå heller for enkle og fine møbler i tre som kan vare over tid, heller enn typiske kommersielle prinsessemøbler. Mye kan finnes på loppemarked, om man er glad i å male. Da får man også litt av shabby chic stilen! Ellers er det også her dyre, lekre møbler å investere i, men det er ingen nødvendighet.


OPPBEVARING. Husk nok oppbevaringsplass! Det hjelper lite med et nydelig prinsesserom om det konstant er rotete og overfylt! Gå for skap, hyller, kommoder, bokser under sengene, store kurver, oppbevaringsvesker, og søte oppbevaringsposer hengende på en knaggrekke. Det er finere enn de mer kommersielle fancy og smarte oppbevaringsløsningene som finnes. Det skal se luksuriøst ut!

BOKHYLLE med eventyrbøker! Gamle tallerkenhyller er også fine til formålet.

LAMPER. Søte lamper i farger som matcher rommet. Utrolig søtt med krystall-lysekrone i taket over sengen! Og nattbordslampe må man ha. Kanskje en med snor til å trekke i for å slå på.
TEKSTILER. Hva slags tekstiler og mønstre liker barnet? Kjøp billige tekstiler og sy selv. De rimeligste stoffer kan pyntes med blonder, knapper og perler og bli de nydeligste prinsesseputer! Om du ikke ønsker å sy selv, kjøp fine trekk og spar inn penger på å lete etter rimelige innerputer (for eksempel IKEA). Det er ikke nødvendig med dyre dunputer!

DEKORERE SENGEN. Gjerne laken med skjørt/rynkekappe som henger ned mot gulvet. Sengetøy i prinsessefarge, eller klassisk sengetøy med broderier og blonder. Unngå de kommersielle tematrekkene med digre motiver. Gjerne flere hodeputer, søtt sengeteppe, og masse pynteputer. Velg ulike tekstiler, størrelser og farger på putene.


SENGEHIMMEL. Kjøp en ferdig, eller lag en selv. For eksempel i organza materiale. Det gir et mykt og lett preg. Den kan festes i en halvmåneformet ring over sengen. Alternativt kan man gå for en himmelsengvariant, hvor man fester to gardinstenger i taket over hodeenden med litt avstand i mellom. Over henger man langt stoff som går opp fra gulvet, oppover langs veggen bak sengen og over stengene. La stoffet henge litt ned i fra stangen lengst fra veggen. Nydelig!

TEPPE på gulvet foran sengen, gjerne et loddent ett.

DEKORASJON. Forsøk å personifisere! Lim små edelstener og perler på slike ting som smykkeskrin, blyantholder, speilramme osv. La barnet være med på dette. Ram inn og heng opp fine bilder av barnet, for eksempel ikledd prinsessekjole.
Er du flink til å male, finn noen store rammer og mal vinduer med utsikt til naboslottet eller fjellene rundt. Kan være fint å henge på hver side av sengen. Eller ram inn kommersielle prinsesseplakater, dersom det er et sterkt ønske hos barnet. Når barnet vokser i fra dette, er det bare å ta rammene ned av veggen, som er noe enklere enn å for eksempel omtapetsere.

Finn frem de søteste bamsene og sett dem på en hylle. Ellers er det fint blikkfang med søte små barnemøbler dekket med det søteste porselens koppestell, en gammel hvit gyngehest, en lekker lyserosa tråbil, eller en lekker barnelenestol…


PRINSESSEKJOLER OG UTSTYR. Sette av egen plass i garderobeskapet, eller kanskje et lite hjørne i rommet med påkledningsspeil, knagger eller gardinstang hvor prinsesseklærne kan henge, og en hylle til prinsessetilbehøret (tiaraer, halskjeder, armringer etc.)

DYNAMIKK. Gjør rommet dynamisk, for eksempel ved å feste en snor bortover langs veggen hvor barnet kan henge opp sine malerier, tegninger og annet som er laget i barnehagen eller på skolen. Fest med klesklyper.

Lykke til - hilsen Prinser & Prinsesser