fredag 12. juni 2015

Drømmefangere...


Tipi leketelt i hvit canvas med drømmefanger og vintage vimpelremse - fra nettbutikken Prinser & Prinsesser

Tipi leketelt, i hvit canvas, er nå å få kjøpt i nettbutikken til Prinser & Prinsesser. Drømmefanger og vintage vimpelremse følger med som dekorasjon. I denne forbindelse ble jeg selv nysgjerrig på bakgrunnen til drømmefangere og tok til å fordype meg i historien. Dette er hva jeg fant ut.

Drømmefangere ble opprinnelig laget av innfødte i Ojibwe-nasjonen i Nord-Amerika. Hvorfor, skal du nå få høre.


Drømmefangernes historie er tilknyttet legenden om fortellerkvinnen, edderkoppkvinnen! Hun skulle bringe solen tilbake til menneskene hver dag, og hun skulle ta vare på alle barn og alle mennesker. Men, etter hvert ble det vanskeligere og vanskeligere for henne å nå ut til alle barna, ettersom befolkningen vokste og spredde seg ut i alle hjørner av Nord-Amerika. Mødre, søstre og bestemødre måtte igangsette tiltak, slik at barna fremdeles skulle få beskyttelse fra edderkoppkvinnen.
En ny tradisjon ble startet. Magiske nett ble vevet for de nyfødte barna. En ring ble laget av kvister fra rødt piletre og et nett ble vevet i den av tråder fra brenneslestilker. Sirkelen skulle symbolisere solen som ferdes over himmelen hver dag. Nettet skulle fange de vonde drømmene, som forvirret og forvirrende ikke fant sin vei igjennom nettet, men ble fanget der, til de fordampet og forsvant ved første lys av dag. Bare de gode drømmene skulle filtrere igjennom. Slik skulle drømmefangerne beskytte barna mot mareritt om nettene, og også lære dem litt visdom.
Drømmefangere ble pyntet med en eller flere fjær. Gjerne fjær fra ulike fugler, ugle for visdom og ørn som mot. I dag dekorerer vi gjerne også med perler. Drømmefangerne var ikke ment å vare, men skulle nettopp tørke ut og kollapse for å symbolisere midlertidigheten av barndommen.

Fremdeles, vokter edderkoppkvinnen over mange av verdens barn, takket være at vi fører den vakre tradisjonen med bruk av drømmefangere videre. Måtte historien gjenfortelles til våre barn, og de videre til sine barn igjen, slik at legenden aldri glemmes.

Til ære for edderkoppkvinnen, følger det med et vakkert eksemplar av en drømmefanger når du kjøper et tipi leketelt, av hvit canvas type, i nettbutikken til Prinser & Prinsesser. Det følger også med en vintage vimpelremse.

Klikk her for mer informasjon om tipi leketelt med drømmefanger i nettbutikken Prinser & Prinsesser.

 - Irene(Kilde Konrad J. Kaweczynski /Wikipedia/Dream-Cahtchers)