mandag 5. januar 2009

Tips til lekre soverom for små prinser


”Less is more”Rydd, rydd, rydd!! Et gammelnytt og kjedelig budskap, men så alt for sant. Her ligger hele nøkkelen i å kreere et flott gutterom! Så, det er i grunnen bare å brette opp ermene, og helst barnets med! Ta en ordentlig sjau. Et aldri så perfekt rom, vil ikke komme til sin rett, om det er fylt med for mange fargesprakende leker, og ting og tang. Det er ikke snakk om å ikke ta vare på ting, men å holde orden i dem. Jo ryddigere, jo bedre. Begrens antall synlige ting og leker til et minimum, altså det som står fremme. Det gjelder å passe på at rommet ikke er overfylt, som barnerom fort blir. La det heller være underfylt! Ha få ting fremme, få møbler, få farger. La rommets sjel heller få komme frem! Start nå, og sørg for å i ettertiden rydde jevnlig. Gi gjerne bort det som ikke lengre behøves. Man kan ikke ta vare på alt!

OppbevaringsplassFor å holde rommet ryddig, må man sørge for nok og praktisk oppbevaringsplass. Typiske barnemøbler som selges som praktiske for barn, rommer ofte mindre enn for eksempel en ekstra høy kommode, eller en takhøy hylle. Det er jo ikke alt den lille prinsen har som han trenger lett tilgang til i den daglige leken. Det kan være verdt å tenke litt alternativt, og litt vekk i fra det kommersielle og massesolgte. Bruk høyden, konsentrer oppbevaringen av tingene, og spar heller på gulvplassen.

Møbler
Noen ganger kan det være lurt å styre unna det veldig barnslige. Velg stil. Kanskje ønsker man en klassisk stil, kanskje ønsker man en retro-stil, eller en blandingsstil? Her må man velge selv. Hva passer til den lille gutten? Hva ønsker han selv? Uansett, finn gjerne møbler med sjel og sjarm, og noe barnet kan ha over lengre tid. Titt på loftet, på loppemarkeder og kjøp hvitmaling (eller en retro-farge?), eller invester i noe nytt. Prisen er ikke det avgjørende, men sjarmen i de møblene man bruker. En flott hylle med knagger er nydelig og setter preg på rommet. Et fint nattbordsskap med fin lampe på, en fin kommode, et frittstående garderobeskap. Jo mindre typisk kommersielt og ’kuult’, jo mindre av hva alle andre har, jo yndigere og vakrere - og jo lengre kan barnet ha møblene. Sett særpreg! Sett gjerne inn et lite møbel som setter ekstra preg på rommet, som en gammel liten barnestol, en stilfull barnelenestol, en liten benk med puter, eller lignende.
Sengen
Sengen er viktig – fordi den er så diger og fyller mye av rommet. Den blir et fokuspunkt, enten man ønsker det eller ikke. Sørg for flott sengetøy (sy gjerne selv, det er enkelt!), dekorer med noen pynteputer (en prinseseng behøver dog ikke være helt fylt til randen av puter som en prinsesseseng gjerne skal være). Et par puter er flott, og gjerne sengeteppe som også gjør sengen til fin sitteplass/lekeplass.
Dekorer
Fremhev det som skaper sjel og personlighet i rommet! Hva er barnet opptatt av? Velg med omhu hva som skal stå fremme. La de fineste og mest sjarmerende lekene og tingene synes, men ikke alle, bare noen få. Resten bør ligge i kommoden, i skapet, i kurven, i oppbevaringsposen, i boksen eller under sengen. Er barnet for eksempel opptatt av sjørøvere, behøver ikke alle sjørøvertingene å stå fremme og henge rundt for å sette et sjørøverpreg på rommet! Det kan holde i massevis med den fineste tingen i samlingen. Kanskje sjørøverhatten? Underdriv heller enn å overdrive! Her er noen tips til fine ting å dekorere med, tenk forøvrig materialer. Plastikk er ikke alltid det mest sjarmerende. Hva med å sette fram den litt store og gammeldagse metallbilen i bilsamlingen, seilbåten i tre, det flotte treflyet (som far hadde det han var liten), den gammeldagse bamsen (kanskje mors eller fars med nysydde klær?), en globus, tittebokser med ting barnet har laget selv eller ferieminner, de fineste barnetegningene rammet inn, en fin sekk eller bag, og en ordentlig fin skjortepysj. Heng gjerne også opp noen av barnets klær, om de matcher rommet. Men, selv her snakker vi allerede om for mange ting stående fremme. Som sagt, kun noen få utvalgte ting!
Farger
Jeg vil si; nøy deg med to farger. Nærliggende å anbefale er hvitt sammen med en veldig dus annen farge. Bruk heller nyanser av samme farge, heller enn å blande inn en tredje farge.
MønstreStriper, ruter og stjerner.
Da gjenstår det bare å si lykke til! Her er flere bilder til inspirasjon. Bildene er hentet fra Chic Shack i England – som selger nostalgiske barnemøbler.Legg inn en kommentar