søndag 15. oktober 2017

Men, ER egentlig barn "overpolstret' da?

Little wanderers


Jeg reagerer på manglende konstruktivitet i dagens kronikkinnlegg på NRK.no av Ingvil Tinglum Bøckman (Nestleder i Foreningen Skepsis): "Det gikk jo bra med oss".

Det snakkes mye om den såkalte 'overpolstringen', men er det noen barn som overpolstres da? Kan det være dette er en noe oppkonstruert problemstilling?

Har vi noen empiriske tall og eksempler på 'overpolstring'? Påstander bør ha faktabelegg....'Overpolstring' oppleves så langt i debatten som et strategisk og "kuult" mediespråk for å tiltrekke oppmerksomhet (om nå ikke noe utbrukt), mer enn det kanskje har reell mening...

Litt snodig hvordan artikkelforfatteren angriper folks oppfatninger av risiko og manglende empiriske kunnskaper, når forfatteren selv ikke dokumenterer for 'overpolstringen'.... Da mister siste del av artikkelen troverdighet.

Etter litt rask googling finner jeg følgende informasjon på hjemmesidene til Folkehelseinstituttet:

"Ikke-dødelige skader:

På grunn av begrensninger i datagrunnlaget er det vanskelig å gi en beskrivelse av utviklingen i forekomst av ikke-dødelige personskader. Norge har ikke et nasjonalt register med entydig statistikk over skadebildet, og en samlet oversikt kan kun oppnås ved en sammenstilling av opplysninger på tvers av datakilder. Videre er de fleste registrene med opplysninger om skader og ulykker preget av underrapportering og mangelfull datakvalitet (FHI, 2014)."

På samme side understrekes et "Behov for bedre data om skader og ulykker".

Dette kan vel tolkes til at vi ikke har empirisk dekning for å kunne påstå barn i dag er overpolstret...?

Videre googler jeg meg raskt frem til at Helsedirektoratet reagerer på et stort antall skader blant barn, tall fremkommet i en avgrenset undersøkelse foretatt blant barn i barnehage og skole i Oslo, i 2015.

Dette indikerer vel snarere det motsatte...., dersom Oslo utgjør et representativt utvalg?

Jeg vil våge å påsta det er uheldig å omtale dagens barn som 'overpolstret', om de faktisk ikke er det.... Det kan uheldig påvirke foreldres, og voksnes, risikovurderinger og holde statistikken for alvorlige ulykker og død blant barn oppe, der den fremdeles skal gå ned. Ett barn som dør er ett barn for mye...

Jeg synes man snart skal slutte å snakke om 'overpolstring' av barn, før man kanskje har empirisk dekning for påstanden...?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar